Artikel

Publicerat måndag den 07, januari, 2013 | av Pablo Rincoduiro

2

En månad med Wii U

Nu har jag hunnit känna på Nintendos nya tungviktare ”Wii U ” i ungefär en månad. Ser ut ungefär som gamla Wii, i alla fall till det yttre, i alla fall om man kisar lite. Förutom att den matats med betydligt mycket grymmare hårdvara än gamla Wii så kommer den också med sin unika och smått fantastiska handkontroll. Så, bra eller anus? Svaret är, jäkligt bra.

Wii U må, rent prestandamässigt, inte vara  revolutionerande om man bara ser till hårdvaran i den lilla lådan. Nintendo vet dock vad de sysslar med och imponerar mäkta med sin nya konsol. För mig så var, i ärlighetens namn, den gamla Wii-konsolen aldrig någon favorit. Framför allt har jag inte varit något stort fan av rörelsekänsliga kontroller och i fallet med Wii så var de dessutom alldeles för o-precisa. Allt eftersom tiden gick kändes Wii också grafiskt alldeles för långt efter. Det här är inga problem som jag har med Wii U, tvärtom.

Kontrollmässigt så satsar man nu istället på en kombinerad standardkontroll och touch-kontroll med hjälp av den unika gamepaden, som har en inbyggd pekkänslig skärm. Än så länge så har det inte kommit så många spel till Wii U men av det jag själv testat och läst om, så har man använt den kombinerade kontrolltekniken på ett fantastiskt sätt. Finns inget jag inte gillar med Wii U-kontrollen! När jag och fästmön spelar New Super Mario Bros U så väljer vi inte att använda varsin Wii Remote för att kontrollera varsin figur på skärmen samtidigt. Nej, istället styr en av oss figuren med en Wii Remote, medan den andre hjälper till och boostar spelaren på olika vismed hjälp av gamepaden. Smart och mycket roligt. I zombie-spelet Zombi U använder, ser och kontrollerar man sina föremål med hjälp av gamepadens tryckkänsliga skärm, medan spelet i övrigt utspelar sig på tv:n. I Partyspelet Nintendoland används gamepaden på flera intressanta sätt och jag ser verkligen fram emot att se hur framtidens Wii U-spel kommer att utnyttja den.

Grafiskt så är Wii U lika bra som Playstation 3 och Xbox 360 vilket är precis så vass grafik som jag kräver. Visst, det är redan nya Playstation- och Xbox-konsoler på väg och de kommer med säkerhet leverera betydligt hetare grafik än Wii U vilket jag förvisso uppskattar, tro inget annat, men dagens HD-grafik räcker redan gott och väl för att göra mig nöjd. Därför gör det mig ingenting alls att prestandan i Wii U, grafikmässigt, kommer att ligga efter igen om ett år.

”Jag kan se framför mig, riktigt tunga Nintendo-exklusiva titlar som jag hoppas blir till verklighet för Wii U och jag hoppas innerligt att Nintendos smått magiska era skall komma åter med den nya konsolen”

Nintendos 8-bitars NES respektive 16-bitars SNES är fortfarande de konsoler som betytt mest för mig i spelväg, så är det och kommer alltid att vara. Nintendo kommer därför alltid att ligga extra varmt om hjärtat även om jag inte var något stort fan av gamla Wii och inte har mycket till övers för handhållna spelkonsoler. Därför uppskattar jag Wii U extra mycket, en rejält kapabel konsol med en riktig handkontroll, som dessutom pimpats med en inbyggd tryckkänslig skärm. Jag kan se framför mig riktigt tunga Nintendo-exklusiva titlar som jag hoppas blir till verklighet för Wii U, och jag hoppas innerligt att Nintendos smått magiska era skall komma åter med den nya konsolen. Kalla mig optimist, för det är jag och det står jag för.

Huvudmenyn i Wii U påminner delvis om Wii:s gamla kanalsystem. Förutom installerade spel och appar i form av små ikoner finns också en syn över Mii Plaza som är en del av Wii U:s onlinecommunity Miiverse. Mii Plaza är ett slags öppet torg fullt av Wii U-spelares Mii:s/avatarer, både vänner du lagt till och helt okända människor. Ovanför deras huvuden syns tankebubblor med olika innehåll baserat på deras Wii U-aktiviteter.  Kanalmenyn och Mii Plaza är uppdelat så det ena syns på din gamepads inbyggda skärm medan det andra syns på tv:n och du kan skifta ordning som du vill. Apropå kanaler så kan jag även passa på att nämna att du kan styra din tv med hjälp av Wii U-gamepaden, en behändig och av många uppskattad funktion, även om jag själv inte använt den så mycket.

Visst har konsolen någon sida som är svagare än resten av den, precis som sina småsyskon Playstation 3 och Xbox 360 har sina svaga sidor. Först och främst det som de flesta redan nämnt; laddningstiderna: de är ofta för långa. Däremot vet jag inte om det problemet faktiskt ligger i konsolen, känns snarare som något som utvecklarna av mjukvaran kan jobba på. Batteritiden i gamepaden kunde också varit bättre, i alla fall om man kör på högsta ljusstyrkan men på det stora hela så är Nintendo Wii U riktigt, riktigt bra och jag är sjukt pepp på att få se mer spel till den under 2013. Just nu spelar jag bara de två titlar jag har, Nintendoland och New Super Mario Bros U och jag tycker båda två är sjukt roliga. Just nu ser jag mest fram emot Monster Hunter 3 Ultimate som släpps ganska snart.

Kort sagt så vill jag rekommendera alla att köpa Wii U, har ni funderat på det så tycker jag ni skall sluta fundera och göra slag i saken nu, punkt. Ni som redan har en konsol är välkomna att hiva iväg en vänförfrågan till mig via miiverse där jag finns under namnet ”mattiasandersson”.

 

Taggat: , , , , , , , ,


Om författarenComments are closed.

Back to Top ↑

Privacy Policy