Recension

Publicerat tisdag den 08, januari, 2013 | av Hadoken

3

Wonderbook: Book Of Spells

Hur många barn, som efter att ha läst böckerna om Harry Potter, har tänkt tanken ”om ändå bara jag också kunde trolla” går nog inte att räkna. Men nu har de faktiskt chansen att få prova på hur det är, eller så nära man kan komma i alla fall. Jag och Filip har spelat PS3-spelet ”Wonderbook: Book Of Spells”.

Wonderbook är Sonys interaktiva bok, med hjälp av den och en Playstation Eye kamera och en Movekontroll kan man få boken att komma till liv på sin tvskärm. Tekniken kallas för augumented reality.

Boken som är på tolv sidor ser först ut att bara innehålla en rad konstiga mönster, men när man lägger den framför sin Playstation Eye-kamera så kommer  bilderna  till liv och en  fantastisk värld uppenbarar sig på  tv:n. Just Book Of Spells lånar delar från Harry Potters universum och författaren själv, J.K Rowling har bidragit till spelets historia. Detta är det första spelet i Wonderbook-serien  men fler är under utveckling.

I Book Of Spells ikläder du dig rollen som antingen trollkarl eller häxlärling och till din hjälp för att klara slutprovet får du tillåtelse att låna The Book Of Spells av Miranda Goshawk från den låsta avdelningen på biblioteket. När man valt kapitel så är det bara att öppna upp boken för att börja öva sig på olika trollformler. Varje kapitel är uppdelat i två delar och varje del innehåller två nya trollformler. När man gått igenom ett helt kapitel så får man göra ett slutprov där man använder sig av de fyra formler man lärt sig.

Grafik

”Det är en rätt häftig känsla när man under vissa scener också kan lyfta upp boken och vrida den fram och tillbaka för att se olika vyer av det som visas på tv:n”

Jag tycker grafiken är väldigt passande för spelet, sidorna i boken känns som direkt tagna ur Harry Potters värld. Grafiken som är i övningsdelarna av spelet är riktigt bra och det är spännande miljöer som målas upp. De figurer som ibland poppar upp från bokens sidor är väl-animerade och levande. Det är en rätt häftig känsla när man under vissa scener också kan lyfta upp boken och vrida den fram och tillbaka för att se olika vyer av det som visas på tv:n.

Filip tycker att den grafiska stilen på boken ser väldigt mycket ut som om den vore hämtad ur Harry Potter tyckte. Han gillade också grafiken i övningsdelarna och det som visades såg verkligt ut. Men han tyckte ibland att texten kunde vara lite svår att läsa.

Ljud

Jag gillade musiken och ljudeffekterna som starkt bidrog till den rätta stämningen. Ett extra plus till de svenska berättarrösterna var riktigt bra och som för en gångs skull stämde överens med den text som visades.

”Det var väldigt bra svenska röster och det var lätt att hänga med”

Filip tyckte också mycket om musiken och ljuden. Det var väldigt bra svenska röster och det var lätt att hänga med.

Kontroll

Kontrollen i spelet känns verkligen som att man håller i ett trollspö, på riktigt! När man väl har lärt sig rätta knycken, farbror Melker-style, så fungerar det riktigt bra. Jag känner att jag har full kontroll på vart jag kastar mina trollformler och det är även lätt att rita upp dem med hjälp av Move-kontrollen.

Filip däremot, hade ibland lite problem med att få trollstaven att göra som han ville men han tyckte ändå att det fungerade bra att rita upp trollformlerna.

Gameplay

Om man ska hårdra det så är det ju egentligen en samling minispel i en snygg förpackning men jag tycker de gör det riktigt bra. Allt från att med handen borsta bort smuts och damm från sidorna i boken, till hur man får använda de olika trollformlerna är riktigt kul. Även berättardelen i varje kapitel, där sagan spelas upp i en pappersdockemiljö, är häftig och interaktiv. Det är just under dessa partier som man verkligen kan vrida och vända på boken för att få se det som utspelar sig från olika perspektiv. Det är dock ett problem att man måste ha det rätt så ljust i rummet för att kameran ska fungera, vi löste det med att sätta en en extra lampa på golvet bredvid oss. Betyg: 4/5

 

”Det var häftigt att få borsta bort damm och annat från boken med sin hand”

Filip tycker det är bra att man först får öva sig på trollformlerna för att sen göra ett test  i slutet på kapitlet och se om man lärt sig dem ordentligt. Han gillade också att det var många olika sorters övningar. Det var häftigt att få borsta bort damm och annat från boken med sin hand. Men ibland kunde det vara lite svårt att förstå vad man skulle göra så han tycker att det är bra att spela med en vuxen i närheten. Han tycker att det är lite synd att det måste vara så ljust i rummet då det finns risk för att man råkar bränna sig på varma glödlampor, något som han själv fick erfara. Betyg: 5/5

Wonderbook: Book Of Spells Hadoken
Betyg:

Kort sagt: Ett väldigt unikt spel som verkligen får en att känna att man läser en magisk bok och med smart användning av både Playstation Eyekameran och Movekontrollen gör upplevelsen mycket mer interaktiv. Något alla Harry Potter fantaster borde prova på. /Mats

Book of Spells är ett bra spel där man verkligen får känna på hur det är att vara en trollkarl som Harry Potter! /Filip

Format:
Playstation 3

4,5 / 5

Grymt!


Taggat: , , , , , , , ,


Om författarenComments are closed.

Back to Top ↑

Privacy Policy