Krönika The Wolf Among Us, Pig, Cover, Tell Tale Games,

Publicerat tisdag den 19, november, 2013 | av Hadoken

0

The Wolf Among Us – En blivande klassiker

The Walking Dead var förra årets bästa spel. Telltale Games fem episoder långa serietidningsdystopi berörde och engagerade som få spel gör i dag. Pressen är därför stenhård på Telltale som nu har släppt första delen i sin nya interaktiva saga: The Wolf Among Us.

”Förutom Bigby träffar vi bland annat Snövit, Skönheten, Odjuret, och Paddan från Det Susar i Säven (för en grodfobiker som undertecknad är de utdragna scenerna med just Herr Padda vidriga att genomlida).”

The Wolf Among Us är baserad på serieskaparen Bill Willinghams ”Fables” – där varelser från fabler och sagor tvingats bort från sin värld och i stället bosatt sig bland människor. Fabel-karaktärerna har skapat ett eget samhälle i New York, kallat Fabletown. Det är där som The Wolf Among Us första episod utspelar sig.

Protagonisten i spelserien heter Bigby Wolf – stora stygga vargen, dragkingen som lurade Rödluvan, även känd för att pusta och frusta ner undermåligt byggda grishus. Bigby är sheriff i Fabletown och ansvarig för att hålla ordning. Fabelvarelserna är tvungna att passa in bland människorna, och de antropomorfiska bestar som inte har lust eller råd att förställa sitt utseende blir haffade och skickade till ”The Farm” – där de kan vara djur bäst de vill.

Förutom Bigby träffar vi bland annat Snövit, Skönheten, Odjuret, och Paddan från Det Susar i Säven (för en grodfobiker som undertecknad är de utdragna scenerna med just Herr Padda vidriga att genomlida).

Bigby och Snövit får snart ett mord på halsen – och tillförordnade borgmästaren i Fabletown, Ichabod Crane (50 spänn till den som visste vilken saga han kom i från innan ni googlade), kräver att Bigby löser fallet snabbt och smärtfritt.

Precis som i The Walking Dead är tempot i The Wolf Among Us lugnt och sansat – Bigby kan strosa runt och plocka upp ledtrådar, prata med karaktärer, och inspektera föremål och företeelser. Under episodens gång dyker dessutom vissa pussel upp. Dessa är oftast lite väl enkla att lösa (tips: Paddan är en dålig lögnare).

The Wolf Among Us, Toad, Frog, Tell Tale Games, Froggie, Game

”Karaktärerna, som vi bara hinner lära känna lite grand, verkar vansinnigt välgjorda (här har Telltale så klart fått enormt mycket hjälp på traven av Willingham).”

Stämningen i The Wolf Among Us är tät. Miljöerna är skitiga och vackra på samma gång. Karaktärerna, som vi bara hinner lära känna lite grand, verkar vansinnigt välgjorda (här har Telltale så klart fått enormt mycket hjälp på traven av Willingham).

När det väl bränner till är spelet mer actionbetonat än föregångaren. När Bigby hamnar i handgemäng dyker det upp så kallade quick time events som tyvärr blir lidande av den tidvis dåliga skärmuppdateringen. Ibland börjar karaktärer att prata medan spelet fortfarande är på en laddningsskärm – och vissa filmsekvenser hackar.

Det är dock The Wolf Among Us enda brist.

Personligen litar jag så mycket på Telltale att jag köpte säsongspasset där alla fem episoder är inkluderade redan innan jag spelade episod ett (som släpptes den 11 oktober). Det har ännu inte offentliggjorts när nästa avsnitt kommer att släppas. Men gör er själva en tjänst, köp (för en spottstyver) och spela första episoden innan dess.

Det här kan bli en riktig klassiker.

Taggat: , , , , , , , , ,


Om författarenComments are closed.

Back to Top ↑

Privacy Policy