Okategoriserade no image

Publicerat onsdag den 01, januari, 2014 | av Hadoken

0

Rocksmith 2014

Jag har spenderat en del av min lediga tid här kring jul med att spela Rocksmith 2014. Jag tänkte att det kanske inte är omöjligt att nån av er där ute i ett svagt ögonblick har slängt ur sig ett nyårslöfte om att lära sig spela gitarr… och nu har jag lösningen för er!

 

Jag vill inleda med att säga att jag är väldigt imponerad av Rocksmith 2014. Jag ska erkänna att när jag blev tillfrågad att testa spelet var jag skeptisk. Min första farhåga var om det verkligen skulle gå att få till bra precision genom att koppla en ”vanlig” gitarr till ett tvspel… min andra fundering gällde vem Rocksmith är riktat till. Jag har spelat gitarr ganska länge och även spelat mycket guitar hero genom åren och hade svårt att se hur man skulle kunna sammanfoga de båda. Ubisoft har dock lyckats väldigt bra med det konststycket!

 

Har man spelat guitar hero förut känner man igen upplägget. Tonerna som ska spelas dyker upp längst upp på skärmen och rör sig neråt mot strängarna och du ska sedan tajma in att spela dem när de når markören längst ner. Skillnaden här är att istället för att man har en ”strum-knapp” och fem ”not-knappar” att hålla redo på så har man nu gitarrens alla sex strängar och samtliga band. De har löst den här saken genom att ha små nummerindikatorer som visar vilket band du ska spela på plus att de sex strängarna har olika färger. Över lag fungerar det smidigt när man väl har lärt sig upplägget.

 

Rocksmith 2014 har några olika spellägen/kategorier. Det första spelläget är Learn a song, där huvudläget har ett ganska förlåtande och fritt upplägg där svårighetsgraden justeras under låtens gång baserat på din prestation. Just spelets förmåga att lära sig hur bra du är och vad du behöver öva på är det som är absolut mest imponerande. Om du sätter en vers perfekt på första försöket så är svårighetsgraden högre nästa gång versen kommer. Misslyckas du på den nya svårighetsgraden så plockar spelet ner svårighetsgraden till en bekvämligare nivå igen. Alla dessa små justeringar sker rullande under låtens gång och jag var riktigt imponerad av hur sömlöst justeringarna görs. Ett annat spelläge inom Learn a song är Score attack som är upplagt ungefär som Guitar Hero… du ska träffa så många toner som möjligt i rad för att få en score streak och poängbonusar osv. Här väljer du en svårighetsgrad innan låten startar och sedan sker hela genomspelningen på den svårighetsgraden. Här är det även så att om du spelar fel för många gånger så bryts låten och du har misslyckats.

 

Mellan låtarna dyker det upp olika missions och förslag på saker du bör öva på baserat på din prestation under låtens gång. Övningarna är samlade i en technique guide som är väldigt bra och pedagodiskt upplagd. Mellan låtarna finns det länkar till olika kapitel kopplade till tekniker från den låt du precis spelat. Det går även att gå direkt in i teknikguiden och kolla igenom samtliga kategorier fritt. I guiden finns det lektioner och tips för alla skicklighetsnivåer, allt från hur du fäster en axelrem på gitarren eller hur du håller ett plektrum till hur du spelat tapping med två händer. Lektionerna är uppbyggda på ungefär samma sätt. De inleds med en kort genomgång av tekniken med en video på hur man spelar/gör. På de lektioner som handlar om hur man spelar olika tekniker följer sedan ett exempel på hur det ska spelas. Efter det får man själv försöka. Lektionen avslutas sedan med en låt där man tillämpar de tekniker som lektionen handlat om. Väldigt användbar videoguide, och väldigt bra gjort att spelet inflikar de lektioner man har nytta av efter de olika låtarna. Man kan spela igenom en låt, få förslag på olika lektioner att titta på, kolla igenom dem och öva på teknikerna och sedan spela igenom låten igen och faktiskt märka en förbättring nästan direkt.

Det finns även en gigantisk ackordsencyklopedia att kolla igenom om man är intresserad av att lära sig nya ackord, även den en bra resurs att ha till hands. Precis som med videoguiden dyker det upp länkar till ackordsguiden i anslutning till de olika låtarna där olika ackord används.

 

Det finns ett roligt och inovativt guitarcade-läge som det även länkas till i Learn a song. I guitarcade använder du olika gitarrtekniker för att spela enkla arkadspel, t.ex. benda strängar för att skapa en väg av lianer, slidea mellan toner för att hoppa mellan torn, spela flascholetter för att smyga runt i ett museum och stjäla konstverk osv. Även dessa spel kopplas samman med tekniker som används i de olika låtarna, de blir ett roligt och annorlunda sätt att lära sig nya tekniker eller förfina sina befintliga tekniker. Guitarcade-läget går så klart även det att komma in i separat från Learn a song och det finns väldigt många spel att titta igenom!

 

Det finns ett läge som heter Session mode. Där kan du ”customizea” ett kompband… antingen tar du ett traditionellt band med trummor, bas, klaviatur och en gitarr, eller så tar du ut svängarna och kör lite percussion, en marimba och lite skumma synthar, det är bara att leka fritt. Du väljer sedan tempo och vilken tonart du vill jamma i… det finns förutom det en uppsjö övriga alternativ att ställa in, men de är de viktigaste. Sedan är det bara att köra igång! Du jammar loss precis som du vill… skalan till tonarten du har valt syns hela tiden på skärmen så det är lätt att spela solon om du känner för det. Kompbandet justerar även sin dynamik efter dig, så spelar du lugnt och snällt så håller de igen, tar du i så hakar de på dig. Jag tycker att det här läget funkade väldigt bra och jag fastnade länge när jag jammade och övade mig på lite nya skalor som jag inte är så bra på sen tidigare.

Det finns ett läge som heter Non stop play… där väljer du helt enkelt hur lång tid du vill spela, lägger in låtar i en spellista och sen kör du på. Känns snudd på sadistiskt, men är ju ett praktiskt sätt att göra om man har bestämt sig för att öva t.ex. 1 timme om dagen… då sätter du timern på 60 minuter och kör.

 

Det finns även ett versus/multiplayer-läge som jag tyvärr inte har kunnat testa. Jag har dock kollat upp lite kring hur det är upplagt för att veta ungefär hur det fungerar och baserat på det jag sett så ska det fungera riktigt bra. De två spelarna kan välja svårighetsgrad oberoende av varandra och då spelet rullar på utan att göra massa jobbiga ljud när någon spelar på så blir inte någon lidande av att spela med någon på en annan skicklighetsnivå.

 

Du kan även gå in i Tone Designer och skapa dina gitarrsound, bygga ditt eget kabinett, designa din gitarr/greppbräda osv. Du kan sedan ”assigna” olika gitarrsound till upp, ner, vänster, höger på RS på din handkontroll och på så vis ha en möjlighet att använda dina specialdesignade sound på vilka låtar som helst.

 

Jag tycker att Rocksmith 2014 är ett väldigt ambitiöst spel… och det känns nästan lite fel att kalla det ett spel. Det här är en välutvecklad interaktiv gitarrskola med stor variation som gör att det är kul och intressant att lära sig spela gitarr eller slipa på sina redan befintliga kunskaper. Det enda eventuellt negativa jag har att säga är att det kanske inte direkt har så mycket tvspelskänsla i sig som man kanske vill ha om man bara vill sätta sig och ”spela tvspel”. Det känns som sagt mer som en interaktiv gitarrskola. Men en väldigt bra sådan!

 

Betyg: 4/5


Om författarenComments are closed.

Back to Top ↑

Privacy Policy