Recension

Publicerat lördag den 03, september, 2016 | av Pablo Rincoduiro

0

Hue

Ett nytt indie pussel föreställer en värld av färg som bara du kan styra i en av de mest fantasifulla nedladdningar av året.

När människor ser tillbaka på Xbox 360 generation av konsoler de ska undra varför spelare var så investerat i upplevelser där all färg hade artificiellt dränerade från världen. Under de senaste åren har det skett en märkbar återgång mot en mer realistisk färgpalett, men det känns ändå som om de flesta utvecklare är nervös om att flytta bort från brunt och grått från förr. Men det är absolut inte sant av skaparna av Hue.

Hue är ett bra exempel på en hög koncept pusselspel, där allt har utformats kring en central idé som dominerar både spelet och den visuella designen. I det här fallet innebär att manipulera bakgrundsfärg annars svartvita landskapet i spelet. När du ändrar bakgrunden föremål som också är den färgen blinkar ur existens, så att du kan korsa 2D plattform världen du befinner dig i.

Som så ofta är fallet, låter Hue mer förvirrande när man beskriver det än det är faktiskt spela det. Men hur det fungerar i praktiken är att det tillåter dig att förverkliga eller dematerialisera objekt som du behöver dem. På den enklaste nivån har det du ta bort väggar eller andra hinder som blockerar vägen, eller skapa tidigare osynliga plattformar att hoppa på. Som ni få möjlighet att styra fler och fler färger pussel blir allt mer komplexa, eftersom du flytta genom flera nyanser för att slutföra ditt mål (oroa dig inte, det finns speciella symboler för att hjälpa färgblinda).
Även i grundform spelet påminner flera stora indiehits, liksom förra årets Runbow, det VVVVVV som det påminde oss om de mest – i termer av hur det blir maximal användning av en till synes enkla spel gimmick. Hue är långt ifrån så svårt som det spelet om, och dess plattformsspel element i synnerhet är ganska lätt och uppenbarligen inte tänkt att vara ett stort hinder. Istället finns det mer av en Metroidvania vinkel till spelet, som att få tillgång till fler färger kan du åter områden som tidigare oframkomliga.

Växla färger från färghjulet saktar ner tiden avsevärt, och så snart nog du hoppa genom luften samtidigt materialisera föremål in och ut för att vara och racing osynliga stenblock till utgången. I allmänhet om spelet är inte särskilt svårt, särskilt när du blir säker kopplings färger snabbt, trots att behöva starta en skärm från början om du misslyckas kan bli irriterande om du bara gjort ett misstag precis i slutet.

hue review

Den pacing i allmänhet är också lite utanför, med en långsam uppbyggnad som kan orsaka att ge upp innan spelet blir riktigt intressant. Håll förbi den första timmen eller så men och extra färger med sig nya idéer som färgade lasrar och strålar av färg, liksom att behöva handskas med svartfärgade objekt som inte ingår i färghjulet.
Den enda andra nackdelen är att några av de pussel har alternativa lösningar, och så finns det sällan känns som det finns stor chans för verkliga experiment. Men detta inte begränsar omspel så mycket som det kan, tack vare några särskilt väl dolda samlarobjekt som i allmänhet ett steg över resten av pussel i svårigheter.

Kanske den mest överraskande glädje av Hue är att det har en grundligt fängslande story att följa handlingen. På en yta nivå är det helt enkelt om att försöka hitta nu osynlig mamma, men valfria berättelse element presenterar färgerna som en fjärde dimension som spelets invånare har inledningsvis ingen kunskap om. Detta i sin tur inspirerar existentiella frågor om verklighetens natur, på ett sätt som påminner om Edwin A. Abbott klassiska roman Flatland.

Berättelsen förgreningar är en oväntad bonus för ett spel som överträffar förväntningarna även när du har slutat beundra smart premiss. Det tar lite för lång tid att komma igång, men när den gör Hue avslöjas som en av de mest originella och fängslande plattforms puzzlers de senaste åren. Och det är allt tack vare att lika färgstark som möjligt.

Taggat: , , , ,


Om författarenComments are closed.

Back to Top ↑

Privacy Policy